Főoldal » Állami támogatás lakásfelújításra 2021

Otthonfelújítás állami támogatással

2021. január 1-től lehetőség van beltéri ajtók vásárlására is “otthonfelújátási” támogatást igényelni. Felételekről az alábbiakban és a Magyar Államkincstár oldalán közzétett tájékoztatóban olvashat.

Beltéri ajtó vásárlás állami támogatással 4 egyszerű lépésben

Beltéri ajtók és kiegészítők kiválasztása

Látogasson el budapesti vagy budaörsi bemutatótermünkbe, ahol szakképzett értékesítő kollégánk segítségével kiválaszthatja stílusának és otthonába legjobban illő JAN prémium vagy kiválló ár érték arányú PASCAL belső nyílászárókat.

Felmérés és árajánlat készítés

Termékek kiválasztása után értékesítő kollégánk személyre szabottan készíti el árajánlatát. Csapatunk felmérő kollégája felkeresi Önt, hogy elvégezzék a helyszíni tanácsadással egybekötött bejárást és felmérést.

Szállítás és szakszerű beépítés

Csapatunk kiváló szakképzettségének köszönhetően a felmérést és a szállítást követően, pontosan, szakszerűen, garanciával és első osztályú minőségben történik a JAN és PASCAL beltéri ajtók beépítése.

"Otthonfelújítás" állami támogatás igénylés

Szükséges dokumentáció benyújtásával kérelmezze a támogatást. Amennyiben megfelel a otthonfelújítás állami támogatás feltételeinek, úgy akár 3.000.000.- forint kifizethető támogatást is elérhet.

Támogatás feltételei:

Lakóhelyre vonatkozó feltételek

 • csak akkor igényelhető, ha a támogatással érintett lakásban az érintettek együttesen legalább 50 százalékos tulajdonhányaddal rendelkeznek,
 • az igénylés időpontjakor már legalább egy éve a bejelentett lakásban kell laknia a szülőknek és a gyermek(ek)nek (kivéve, ha a gyermek egy évnél fiatalabb),
 • több lakásból álló osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetén az előírt tulajdoni feltétel teljesülését a támogatással érintett ingatlanrészre vonatkozóan az igénylő által benyújtott használati megállapodás vagy bírósági ítélet alapján is szükséges vizsgálni,

Gyermekre vonatkozó feltételek

 • Legalább egy gyermek kell a támogatáshoz, aki a szülőkkel is lakik, a legalább 12 hetes magzatok és a nagykorúvá vált, a 25. életévüket még be nem töltött együttélő gyermekek is beszámítanak,
 • a gyodra jogosító gyermekek esetében nincs életkori határ.

Szülőkre vonatkozó feltételek

 • Házaspárok és élettársak mellett egyszülős családok és különélők, elváltak is élhetnek a lehetőséggel,
 • a különélők esetében az a fél jogosult, aki neveli a gyermeket, de ha például 1-1 gyermeket nevelnek, akkor 1,5-1,5 millió forintot vehetnek igénybe,
 • az egyik fél dönthet úgy, hogy átadja a támogatásra a jogot a másik szülőnek.

Társadalombiztosításra vonatkozó feltételek

 • egy legalább 1 éves, maximum 30 napra megszakított folyamatos tb-jogviszony szükséges,
 • az elmúlt 2 hónapban valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott személyek is igényelhetik, ha az igénylés napján már a magyar tb alá tartoznak,
 • az igénylést megelőző 180 napban a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyek nem igényelhetik a támogatást,
 • feltétel a köztartozás-mentesség,
 • amennyiben az egyik szülő külföldön dolgozik, akkor is élhetnek a lehetőséggel,
 • egyszülős család esetén akkor is igényelhető a támogatás, ha a szülő külföldön dolgozott – ebben az esetben az igénylés napján kell hazai tb-jogviszonnyal rendelkeznie.

Támogatható költségek és munkálatok

Szinte minden otthonfelújítással kapcsolatos munkavégzésre igényelhető a támogatás:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a  megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 •  az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a  külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
 • belső tér felújítása, ideértve a  lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Felmerülő kérdések és válaszok

Ki számít gyermeknek a rendelet szempontjából, aki után igénybe lehet venni az otthonfelújítási támogatást?

Egyfelől már a magzat a 12. betöltött várandóssági hetet követően. A vér szerinti vagy örökbe fogadott, eltartott gyermek 25 éves korig, vagyis az, aki életvitel-szerűen együtt él a családdal. Azonban ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akkor nem számít az életkora. A kiskorú, akinek meghaltak a szülei, és a rokona lett a kirendelt gyám.

Pontosan milyen típusú ingatlant lehet a támogatással felújítani?

Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületei – fogalmaz a kormányrendelet.

Felújíthatok-e a rokonokkal, közeli hozzátartozókkal?

A felújítással kapcsolatos tervezési, építési és szerelési munkákat végző vállalkozó által kiállított számlát csak akkor fogadják el, ha a vállalkozó a támogatást igénybe vevőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Illetve ha nem egyéni vállalkozó, hanem cég végzi a felújítást, ugyanez érvényes: nem lehet a rokon ebben sem alkalmazott, sem vezető, sem tulajdonos stb. Ha a szülők együtt igénylik a támogatást, az említett kritériumoknak mindketten egyaránt meg kell felelniük.

Több szakaszban zajlik nálunk a felújítás, több mesteremberrel, több munkálatot is végzünk, az egyiket például tavasszal, a másikat azonban csak ősszel. Ebben az esetben mikor igényelhetjük az otthonfelújítási támogatást?

Magát a támogatást 2021. január 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni. A támogatás csak a január 1-je után megkezdett munkálatok után jár, és kizárólag a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően lehet igényelni.
Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot fogják alapul venni a Magyar Államkincstár (MÁK) munkatársai, akikhez a szükséges dokumentációt, illetve a számlákat be kell nyújtani.
Amennyiben az anyagot is a vállalkozó biztosítja az igénylőnek, akkor a számlán ezeket egyesével kell részletezni.

Pontosan hogyan fogják ellenőrizni, hogy valóban arra ment el a támogatás összege, amire igényeltük?

A támogatás igénybevételének jogszerűségét a MÁK végzi. Legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig azonban a lakáshoz legközelebbi fővárosi vagy megyei kormányhivatal a helyszínen ellenőrizheti, hogy a család a támogatást jogszerűen vette-e igénybe. A kivizsgálásról jegyzőkönyv készül, amelyet eljuttatnak a MÁK-hoz a kormányhivatal emberei.

Hogyan oszlik meg az anyagköltségre és a munkadíjra igénybe vehető összeg?

Az otthonfelújítási támogatás fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra és anyagköltségre. A családok akkor járnak a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újítanak fel úgy, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege sem kisebb másfél-másfél millió forintnál.
Példák a MÁK hivatalos tájékoztatójából.
1. Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft
Anyagköltség: 4.500.000,- Ft
Munkadíj: 1.500.000,- Ft
Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft
Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 -.1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg
2. Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft
Anyagköltség: 4.000.000,- Ft
Munkadíj: 1.000.000,- Ft
Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft
A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.
3. Felújítás teljes költsége: 1.000.000,- Ft
Anyagköltség: 1.000.000,- Ft
Munkadíj: 0,- Ft
Kifizethető támogatás: 0,- Ft
A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

Mekkora támogatás jár, ha magam végzem a felújítást?

Fontos szabály, hogy a Kincstár által kiutalt támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemben csatolt számlák között feltétlenül kell lennie vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának is – állítja a MÁK.

Mikor kapjuk meg a lakásfelújítási támogatás összegét?

A támogatás iránti kérelmeket a MÁK a hozzá történő beérkezés időpontját követően, a beérkezés sorrendjében, 30 napon belül bírálja el. A kérelem elbírálása során hiánypótlásra egyetlen alkalommal kerülhet sor. A MÁK öt napon belül kiutalja a támogatási összeget.

Mekkora az állami keret az otthonfelújítási program finanszírozására?

Az otthonfelújítási támogatásra szánt összeget 150-170 milliárd forintra becsüli Novák Katalin – derült ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter közmédiának adott friss interjújából. Ugyanakkor az otthonfelújítási támogatás felülről nyitott előirányzat, így ha a becsültnél többen igénylik majd a támogatást, a forrásösszeg emelésére is lesz lehetőség a miniszteri ígéret szerint.

Korábban felvettük a csokot. Így is jár az otthonfelújítási támogatás?

Nincs dupla elszámolás. Amit a csok igénybevétele során egyszer már elszámoltunk, azt az otthonfelújítási támogatásnál már nem lehet még egyszer. Ez lényegében csak a falusi csoknál jöhet szóba, amikor az állami támogatás összegének a felét felújításra költöttük.
Ettől függetlenül a csok és az otthonfelújítási támogatás felvétele nem zárja ki egymást. A 2018 októbere előtt kötött szerződések alapján járó lakás-takarékpénztári támogatásban érintett felújítási munkák kizárását sem rögzíti a rendelet.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás